Cererea-Târguiala
Obiceiuri și Tradiții de nuntă Cererea-Târguiala
16/10/2017
Arata tot

Obiceiuri si traditii de nunta-PLOCONUL(Ploconitul nasilor)

In ultimul nostru articol de pe blogul Formatiei Occident,v-am vorbit despre Cererea sau Targuiala de nunta.

Tot obiceiul casatoriei incepe odata cu cererea in casatorie, cand mirele merge la petit la viitori socri, inainte de a cere mana iubitei sale. Daca acesta primeste consimtamantul acestora, alege atent inelul de logodna dupa care o cere in casatorie pe cea care ii este sortita.

Dupa ce este acceptata cererea in casatorie, tinerii miri decid cine vor fi nasii (parintii spirituali). Desi rolul nasilor a devenit din ce in ce mai putin important, conform traditiei, nasul mare este personajul central al unei nunti si nu mirii, asa cum se face in zilele noastre. Ca importanta, nasul este urmat de mireasa, mire, nasa, domnisoarele si cavalerii de onoare, parintii si restul nuntasilor. Astfel, alegerea nasilor joaca un rol extrem de important nu doar pentru desfasurarea nuntii, ci si pentru viitorul tinerilor miri.

Obiceiurile si traditia spun ca obligatiile materiale ale nasilor le reprezinta suportarea cheltuielilor cu voalul si parura miresei, a lumanarilor, cat si a slujbei religioase. Nasii trebuie sa ii calauzeaza pe proaspetii miri in drumul lor de a cladi o viata impreuna, in timp ce acestia din urma trebuie sa-i respecte intru totul pe nasi, la fel cum ar trebui sa isi respecte si proprii parinti.

Dupa alegerea nasilor, mirii trebuie sa mearga in vizita la acestia cu ploconul in brate. Acesta poate fi primit sau refuzat de nasi. Primirea acestuia se traduce prin acceptarea propunerii de a fi nasi.  PLOCONUL – NĂȘITUL – reprezinta primul cadou pregatit de viitorii miri celor pe care acestia si-i doresc ca nasi. In unele zone ale tarii ploconul cuprinde o gaina (sau alt tip de pasare – pui, curcan, rata, etc), o sticla de vin sau sampanie, grau, ulei, zahar, … În zona noastra ploconul poate fi și mai „subtirel”, rezumandu-se doar la o sticla de bautura „mai fina” și / sau diverse alte cadouri. Conform traditiei, mirii se duc la nasi neanuntati, ciocanesc la usa și spun „nasule, am venit cu ploconul….uite-l ! Ne cununi ori ba?”. Nasul trebuie sa inspecteze cu atentie ploconul, și daca este multumit de ceea ce se afla în cos primeste darul: „Da, finule ! Da ploconul incoace și sa fie cu noroc !”. Dupa cum am mai precizat, în zona noastra, se poate opta pentru o pereche da nasi sau pentru mai multe … sunt si cazuri în care nasii sunt de ordinul zecilor și în astfel de cazuri se desemneaza, de obicei, un asa numit „nas mare” care este cel mai apropiat de miri și se nimereste, deasemenea, sa fie și cam cel mai „potent” financiar . Mai mult, dupa primirea ploconului, nasii au datoria de a cinsti onoarea care li s-a facut si sa desfaca o sticla din cel mai bun vin sau sampanie.

Comenteaza si tu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *